Peștele și fructele de mare sunt alimente gustoase, cu o mare valoare nutrițională și care nu necesită un timp îndelungat de pregătire. Dietetice, ușor de digerat și nutritive datorită conținutului bogat în proteine, acizi grași Omega 3 și vitamine pe care corpul uman nu le produce în mod natural, fructele de mare sunt prezente în alimentația persoanelor care adoptă un stil de viață sănătos și sunt consumate cu plăcere în perioadele de post. Peștele este, de asemenea, un înlocuitor sănătos al cărnii roșii, contribuind la prevenirea bolilor vasculare, a diabetului sau a cancerului. Astfel, o dietă ce include peștele sau fructele de mare îți poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate pe termen lung.
Peştele şi fructele de mare sunt alimente importante pentru sănătatea organismului, motiv pentru care nu trebuie să lipsească din meniul săptămânal. Peştele reprezintă o sursă foarte bună de proteine de calitate, cu o valoare nutritivă mare şi un profil echilibrat de grăsimi. De asemenea, este esenţial să acordam o atenţie sporită sursei de provenienţă a peştelui cumpărat, să fie de captură, nu de cultură şi să fie pescuit în ape cât mai nepoluate.
Fructele de mare, cum sunt creveţii, caracatiţa, scoicile sunt considerate delicatese şi sunt bune inclusiv în dietele de slăbire, cu rezultate foarte bune. Prepararea acestora trebuie să fie făcută corespunzător şi, de asemenea, este esenţial ca fructele de mare să fie mâncate în cantităţi moderate. Explicaţia constă în faptul că ele se digeră destul de greu şi pot reprezenta un stres asupra ficatului, dacă sunt consumate în exces. Ca o regulă generală, fructele de mare pot fi incluse în meniu de una până la de trei ori pe săptămână fără probleme, câtă vreme nu sunt prăjite la temperaturi înalte, în ulei încins, şi se respectată cantitatea indicată de proteine pe zi.
Mai multe specii de pesti si de fructe de mare au un nivel scazut de colesterol, sodiu si grasimi, sunt bogate in vitamine cum ar fi B6, B12 si minerale (fosfor, fier, zinc si potasiu).
Fructele de mare si pestele, pe langa faptul ca sunt delicioase, sunt o sursa foarte buna de minerale, vitamine si proteine.
Cea mai mare parte din grasimile care se regasesc in aceste alimente sunt nesaturate, acizii grasi Omega-3 si 6, aceasta clasa de grasimi fiind cele mai bune pentru consum.
- Peștele și fructele de mare conțin toți cei 8 aminoacizi esențiali de care organismul nostru are nevoie și pe care nu îi poate produce.
- Proteinele din pește și fructe de mare sunt mai ușor procesate de către organism decât proteinele din alte tipuri de carne. Valoarea proteică medie este de 19%.
- În general, peștele este sărac în grăsimi. Totuși, peștele gras are acele grăsimi bune pentru organism, polinesaturate și mononesaturate. Aceste grăsimi Omega 3 si 6 sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului și pentru o bună funcționare a inimii și a ochilor. Aceste grăsimi joacă un rol foarte important în dezvoltarea fetusului și în primii ani de viață ai copilului, dar și pentru vârstnici.
- Excelentă sursă de vitamine din complexul B, în special de niacină, B12, B6. Conțin și o cantitate considerabilă de tiamină.
- Excelentă sursă de minerale. Importantă sursă de calciu: în oasele moi ale peștilor mici cum ar fi sardinele și în peștele conservat, cum ar fi somonul. Alte minerale: zinc (stridii și crustacee), fier (crustacee, lufăr, creveți), seleniu (orice fruct de mare în general), cupru, potasiu, iod. Peștele proaspăt are un nivel scăzut de sodiu.
- Nivel scăzut de colesterol în mai toate tipurile de pește. În crabi și homari, nivelul de colesterol este echivalent cu cel din carnea roșie de pui.
- Uleiurile de pește au un efect de protecție în dezvoltarea unor boli cronice degenerative și pot avea efecte terapeutice în cazuri de artrită, arteroscleroză și vasospasm.
- Peştele are o deosebită valoare nutritivă, fiind o sursă de proteine mai sănătoasă decât carnea.
Asadar, ICA R&D va ofera prin intermediul laboratoarelor de analiza organoleptica, analiza fizico-chimica, de microbiologia si biologie moleculara un set extins de analize realizate cu echipamente de ultima generație pentru a garanta cea mai buna acuratețe si sensibilitate a rezultatelor obtinute si pentru a va asigura ca produsul dumeavoastra indeplineste si respecta normele si limitele de calitate si siguranta alimentara impuse de legislatia in vigoare.
Acizi grasi mononesaturati
Aacizi grasi omega 3
Aacizi grasi omega 6
Aacizi grasi polinesaturati
Aacizi grasi saturati
Acizi grasi trans
Specru acizi grasi
Calciu
Fibra dietetica insolubila
Fibra dietetica solubila
Fibra dietetica totala
Fosfor
Glucide totale/ glucide diponibile
Lipide -grasimi, substante grase
Magneziu
Potasiu
Proteine
Sodiu
Valoare energetica
Zahar total , etc.
vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, E, etc.
Asezare peste si legume in cutie
Asezarea pestelui in cutie
Aspect
Aspect exterior
Aspect legume
Aspect peste
Aspect sos
Consistenta carnii
Consistenta dupa decongelare
Consistenta legume
Consistenta peste
Corpuri straine
Culoare
Gust
Gust si miros
Gust si miros dupa decongelare
Miros, etc.
Acesulfam K
Acid acetic
Acid benzoic
Acid citric
Acid lactic
Acid L-glutamic liber
Acid sorbic
Aciditate totala
Acizi solubili in apa exprimati in KOH
Activitatea apei
Aspartam
Azot bazic volatil total
Calibru
Cenusa totala
Clorura de sodiu (NaCl)
Colagen
Continut de legume raportat la masa neta
Continut de peste raportat la masa neta
Continut de ulei raportat la masa neta
Corpuri straine
Defecte produse din peste
Glucoza
Histamina
Identificarea amidonului
Identificarea hidrogenului sulfurat
Indice de aciditate al grasimii
Indulcitori (acesulfam K/ aspartam/ zaharina)
Masa neta
Masa neta scursa
Nitriti – exprimat in nitrit de sodiu
Numar bucati in ambalaj
Pentaoxid de fosfor
pH
Polifosfati -exprimati ca P2O5
Proportie componente (glazura, umplutura etc.)
Raport colagen/proteine
Reactia Kreis
Reactie identificare a amoniacului cu reactiv Nessler
Reziduuri de antibiotice
Substanta uscata solubila
Substanta uscata totala
Umiditate
Zaharina – exprimata in imida libera, etc.
Aluminiu
Arsen
Cadmiu
Crom
Cupru
Fier
Mangan
Mercur
Nichel
Plumb
Seleniu
Staniu
Zinc, etc.
Pachet pesticide (ex: 520 sau 674)
Organoclorurate: a-clordan, a-HCH, aldrin, DDT total, decacloro-bifenil, d-HCH, dieldrin, endosulfan, endrin, heptachlor, metoxiclor, tetracloro-m-xilen, etc.
Pesticide organoclorurate si piretroide
Pesticide organofosforice, etc.
Alergeni din (alune, lapte, mustar, ou, soia)
Gluten
Lactoza
Gliadina
Alergen molusca
Alergen peste, etc.
Aflatoxina ( B1, M1, totale)
Deoxinivalenol
Fumonisine
Ocratoxina A
Zearalenona, etc.
Bacillus cereus
Bacterii aerobe mezofile
Bacterii anaerobe mezofile
Bacterii anaerobe sulfito- reducatoare
Bacterii anaerobe termofile
Bacterii coliforme
Bacterii lactice mezofile
Bacterii termofile de acrire fara bombaj
Cronobacter spp.
Drojdii
Drojdii si mucegaiuri
Enterobacteriaceae
Escherichia coli
Examen parazitologic
Listeria monocytogenes
Mucegaiuri
Numar total de germeni
Pseudomonas spp.
Salmonella
Stafilococ coagulazo-pozitiv
Tipizare moleculara Listeria monocytogenes – determinare serogrup
Tipizare Salmonella spp., etc.
35S promotor
Analiza calitativa hepta organisme modificate genetic
Analiza calitativa tripla organisme modificate genetic
Analiza speciei
Analiza speciei icrelor de peste
bar gene
cry1A(b/c)
NOS terminator
SAMS-HRA
synPAT
transEPSPS, etc.
Caroteni
Colesterol
Coloranti artificiali rosii
Coloranti: Brilliant Black (E151) si BROWN HT (E155)
Dioxid de sulf
Dioxine si PCB
Hidrocarburi aromatice policiclice – PAH
Masurarea gazului protector
Melamina
Neurotoxina botulinica, etc.
Pentru mai multe informatii, puteti lua oricand legatura cu un reprezentant ICA R&D, pentru a va pune la dispozitie toate informatiile necesare si a va indruma in alegerea setului de analize de care aveti nevoie ca apoi sa va putem face o oferta de servicii potrivite situatiei si produsului dumneavoastra.
Our most common tests & services
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
All our tests & services
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
Analize, teste, audit, monitorizare.
Contactati-ne pentru servicii de cercetare si dezvoltare personalizate
Consultanta de specialitate in materie de calitate si siguranta a produselor.
Inspectie si audit de specialitate in domeniul productiei de alimente
Oportunitati de instruire si dezvoltare intr-un laborator cu dotare moderna
Centru stiintific de cercetare si dezvoltare.