Testarea calitatii pestelui si fructelor de mare

Peștele și fructele de mare sunt alimente gustoase, cu o mare valoare nutrițională și care nu necesită un timp îndelungat de pregătire. Dietetice, ușor de digerat și nutritive datorită conținutului bogat în proteine, acizi grași Omega 3 și vitamine pe care corpul uman nu le produce în mod natural, fructele de mare sunt prezente în alimentația persoanelor care adoptă un stil de viață sănătos și sunt consumate cu plăcere în perioadele de post. Peștele este, de asemenea, un înlocuitor sănătos al cărnii roșii, contribuind la prevenirea bolilor vasculare, a diabetului sau a cancerului. Astfel, o dietă ce include peștele sau fructele de mare îți poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate pe termen lung.

Peştele şi fructele de mare sunt alimente importante pentru sănătatea organismului, motiv pentru care nu trebuie să lipsească din meniul săptămânal. Peştele reprezintă o sursă foarte bună de proteine de calitate, cu o valoare nutritivă mare şi un profil echilibrat de grăsimi. De asemenea, este esenţial să acordam o atenţie sporită sursei de provenienţă a peştelui cumpărat, să fie de captură, nu de cultură şi să fie pescuit în ape cât mai nepoluate.

Fructele de mare, cum sunt creveţii, caracatiţa, scoicile sunt considerate delicatese şi sunt bune inclusiv în dietele de slăbire, cu rezultate foarte bune. Prepararea acestora trebuie să fie făcută corespunzător şi, de asemenea, este esenţial ca fructele de mare să fie mâncate în cantităţi moderate. Explicaţia constă în faptul că ele se digeră destul de greu şi pot reprezenta un stres asupra ficatului, dacă sunt consumate în exces. Ca o regulă generală, fructele de mare pot fi incluse în meniu de una până la de trei ori pe săptămână fără probleme, câtă vreme nu sunt prăjite la temperaturi înalte, în ulei încins, şi se respectată cantitatea indicată de proteine pe zi.

Mai multe specii de pesti si de fructe de mare au un nivel scazut de colesterol, sodiu si grasimi, sunt bogate in vitamine cum ar fi B6, B12 si minerale (fosfor, fier, zinc si potasiu).

Fructele de mare si pestele, pe langa faptul ca sunt delicioase, sunt o sursa foarte buna de minerale, vitamine si proteine.

Cea mai mare parte din grasimile care se regasesc in aceste alimente sunt nesaturate, acizii grasi Omega-3 si 6, aceasta clasa de grasimi fiind cele mai bune pentru consum.

  • Peștele și fructele de mare conțin toți cei 8 aminoacizi esențiali de care organismul nostru are nevoie și pe care nu îi poate produce.
  • Proteinele din pește și fructe de mare sunt mai ușor procesate de către organism decât proteinele din alte tipuri de carne. Valoarea proteică medie este de 19%.
  • În general, peștele este sărac în grăsimi. Totuși, peștele gras are acele grăsimi bune pentru organism, polinesaturate și mononesaturate. Aceste grăsimi Omega 3 si 6 sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului și pentru o bună funcționare a inimii și a ochilor. Aceste grăsimi joacă un rol foarte important în dezvoltarea fetusului și în primii ani de viață ai copilului, dar și pentru vârstnici.
  • Excelentă sursă de vitamine din complexul B, în special de niacină, B12, B6. Conțin și o cantitate considerabilă de tiamină.
  • Excelentă sursă de minerale. Importantă sursă de calciu: în oasele moi ale peștilor mici cum ar fi sardinele și în peștele conservat, cum ar fi somonul. Alte minerale: zinc (stridii și crustacee), fier (crustacee, lufăr, creveți), seleniu (orice fruct de mare în general), cupru, potasiu, iod. Peștele proaspăt are un nivel scăzut de sodiu.
  • Nivel scăzut de colesterol în mai toate tipurile de pește. În crabi și homari, nivelul de colesterol este echivalent cu cel din carnea roșie de pui.
  • Uleiurile de pește au un efect de protecție în dezvoltarea unor boli cronice degenerative și pot avea efecte terapeutice în cazuri de artrită, arteroscleroză și vasospasm.
  • Peştele are o deosebită valoare nutritivă, fiind o sursă de proteine mai sănătoasă decât carnea.

Asadar, ICA R&D va ofera prin intermediul laboratoarelor de analiza organoleptica, analiza fizico-chimica, de microbiologia si biologie moleculara un set extins de analize realizate cu echipamente de ultima generație pentru a garanta cea mai buna acuratețe si sensibilitate a rezultatelor obtinute si pentru a va asigura ca produsul dumeavoastra indeplineste si respecta normele si limitele de calitate si siguranta alimentara impuse de legislatia in vigoare.

Acizi grasi mononesaturati

Aacizi grasi omega 3

Aacizi grasi omega 6

Aacizi grasi polinesaturati

Aacizi grasi saturati

Acizi grasi trans

Specru acizi grasi

Calciu

Fibra dietetica insolubila

Fibra dietetica solubila

Fibra dietetica totala

Fosfor

Glucide totale/ glucide diponibile

Lipide -grasimi, substante grase

Magneziu

Potasiu

Proteine

Sodiu

Valoare energetica

Zahar total , etc.

vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, E, etc.

Asezare peste si legume in cutie

Asezarea pestelui in cutie

Aspect

Aspect exterior

Aspect legume

Aspect peste

Aspect sos

Consistenta carnii

Consistenta dupa decongelare

Consistenta legume

Consistenta peste

Corpuri straine

Culoare

Gust

Gust si miros

Gust si miros dupa decongelare

Miros, etc.

Acesulfam K

Acid acetic

Acid benzoic

Acid citric

Acid lactic

Acid L-glutamic liber

Acid sorbic

Aciditate totala

Acizi solubili in apa exprimati in KOH

Activitatea apei

Aspartam

Azot bazic volatil total

Calibru

Cenusa totala

Clorura de sodiu (NaCl)

Colagen

Continut de legume raportat la masa neta

Continut de peste raportat la masa neta

Continut de ulei raportat la masa neta

Corpuri straine

Defecte produse din peste

Glucoza

Histamina

Identificarea amidonului

Identificarea hidrogenului sulfurat

Indice de aciditate al grasimii

Indulcitori (acesulfam K/ aspartam/ zaharina)

Masa neta

Masa neta scursa

Nitriti – exprimat in nitrit de sodiu

Numar bucati in ambalaj

Pentaoxid de fosfor

pH

Polifosfati -exprimati ca P2O5

Proportie componente (glazura, umplutura etc.)

Raport colagen/proteine

Reactia Kreis

Reactie identificare a amoniacului cu reactiv Nessler

Reziduuri de antibiotice

Substanta uscata solubila

Substanta uscata totala

Umiditate

Zaharina – exprimata in imida libera, etc.

Aluminiu

Arsen

Cadmiu

Crom

Cupru

Fier

Mangan

Mercur

Nichel

Plumb

Seleniu

Staniu

Zinc, etc.

Pachet pesticide (ex: 520 sau 674)

Organoclorurate: a-clordan, a-HCH, aldrin, DDT total, decacloro-bifenil, d-HCH, dieldrin, endosulfan, endrin, heptachlor, metoxiclor, tetracloro-m-xilen, etc.

Pesticide organoclorurate si piretroide

Pesticide organofosforice, etc.

Alergeni din (alune, lapte, mustar, ou, soia)

Gluten

Lactoza

Gliadina

Alergen molusca

Alergen peste, etc.

Aflatoxina ( B1, M1, totale)

Deoxinivalenol

Fumonisine

Ocratoxina A

Zearalenona, etc.

Bacillus cereus

Bacterii aerobe mezofile

Bacterii anaerobe mezofile

Bacterii anaerobe sulfito- reducatoare

Bacterii anaerobe termofile

Bacterii coliforme

Bacterii lactice mezofile

Bacterii termofile de acrire fara bombaj

Cronobacter spp.

Drojdii

Drojdii si mucegaiuri

Enterobacteriaceae

Escherichia coli

Examen parazitologic

Listeria monocytogenes

Mucegaiuri

Numar total de germeni

Pseudomonas spp.

Salmonella

Stafilococ coagulazo-pozitiv

Tipizare moleculara Listeria monocytogenes – determinare serogrup

Tipizare Salmonella spp., etc.

35S promotor

Analiza calitativa hepta organisme modificate genetic

Analiza calitativa tripla organisme modificate genetic

Analiza speciei

Analiza speciei icrelor de peste

bar gene

cry1A(b/c)

NOS terminator

SAMS-HRA

synPAT

transEPSPS, etc.

Caroteni

Colesterol

Coloranti artificiali rosii

Coloranti: Brilliant Black (E151) si BROWN HT (E155)

Dioxid de sulf

Dioxine si PCB

Hidrocarburi aromatice policiclice – PAH

Masurarea gazului protector

Melamina

Neurotoxina botulinica, etc.

Pentru mai multe informatii, puteti lua oricand legatura cu un reprezentant ICA R&D, pentru a va pune la dispozitie toate informatiile necesare si a va indruma in alegerea setului de analize de care aveti nevoie ca apoi  sa va putem face o oferta de servicii potrivite situatiei si produsului dumneavoastra.

Our most common tests & services

Analize, teste, audit, monitorizare.

Analize, teste, audit, monitorizare.

Analize, teste, audit, monitorizare.

Analize, teste, audit, monitorizare.

All our tests & services

Analize, teste, audit, monitorizare.

Analize, teste, audit, monitorizare.

Analize, teste, audit, monitorizare.

Contactati-ne pentru servicii de cercetare si dezvoltare personalizate

Consultanta de specialitate in materie de calitate si siguranta a produselor.

Inspectie si audit de specialitate in domeniul productiei de alimente

Oportunitati de instruire si dezvoltare intr-un laborator cu dotare moderna

Centru stiintific de cercetare si dezvoltare.