Testarea calitatii uleiurilor si grasimilor

Lipidele, numite si grasimi, fac parte din clasa macronutrientilor (alaturi de proteine si glucide) si sunt substante organice grase, insolubile in apa, dar solubile in majoritatea substantelor ce contin grupa hidrocarbon, acestea joaca un rol important in:

  • compozitia materiei vii;
  • au o valoare nutritiva ridicata (pentru 1g de lipide avem 9,3 kcal, de doua ori mai multa energie decat la ardere proteinelor sau glucidelor);
  • alcatuirea membranelor celulare, a tesutului nervos, conjunctiv, hormonilor, enzimelor si anticorpilor;
  • aportul de saruri minerale (Ca, Mg) si vitaminele liposolubile A, E, D, K
  • confera textura si gust placut alimentelor, etc.

In natura exista atat grasimi lichide (uleiuri), cat si grasimi solide (unt, untura, seu), acestea contin in structura lor acizi grasi esentiali care sunt absolut necesari in procesele de multiplicare celulara, dar pe care oraganismul nu -i poate sintetiza. Asadar, in grasimi se pot gasi: acizi grasi saturati (acidul butiric, capronic, acizi grasi trans, etc.), mononesaturati (acidul oleic, linoleic) si polinesaturati (omega-3, 6, 9, etc.) , care pot avea 2, 3 sau chiar 4 duble legaturi.

In functie de continutul in acizi grasi polinesaturati, grasimile pot fi impartite in:

  1. Grasimi cu valoare biologica ridicata: sunt grasimili care au in compozitie intre 50-80% acizi grasi polinesaturati (Ex: ulei de floare soarelui, ulei din porumb, soia, etc.) .
  2. Grasimi cu valoare biologica medie: sunt grasimi care au in compozitie intre 15-22% acizi grasi polinesaturati (Ex: uleiul de masline, untura de porc, pasare, etc.).
  3. Grasimi cu valoare biologica scazuta: sunt grasimi care au in compozitie intre 1-9% acizi grasi polinesaturati ( Ex: seul, osanza de oaie sau vita, untul, etc.).

Asadar, ICA R&D va ofera prin intermediul laboratoarelor de analiza organoleptica, analiza fizico-chimica, de microbiologia si biologie moleculara un set extins de analize realizate cu echipamente de ultima generație pentru a garanta cea mai buna acuratețe si sensibilitate a rezultatelor obtinute si pentru a va asigura ca produsul dumeavoastra indeplineste si respecta normele si limitele de calitate si siguranta alimentara impuse de legislatia in vigoare.

  • Informatii nutritionale: acizi grasi (mononesaturati, polinesaturati, saturati, trans, omega-3, 6 si 9), fibra dietetica (insolubila si totala), glucide totale/glucide disponibile, lipide, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, procent (calorii provenite din lipide, glucide, lipide, proteine, sodiu, valoare energetica), zahar total, valoare energetica, etc.
  • Vitamine: vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, E, etc.
  • Analize organoleptice: aspect (exterior si in sectiune), consistenta, culoare, gust, miros, forma si dimensiuni, etc.
  • Fizico-chimice generale: acizi grasi ( spectru de acizi grasi C4-C24), acid (butiric, erucic, benzoic, citric, lactic, L-glutamic liber, propionic, sorbic), aciditate (libera si totala), activitatea apei, alcalinitate (sapun), amidon, apa ( procent, adaugata, raportata la masa), apa si substanta uscata negrasa, apa si substante volatile, aspartam, azot (total si usor hidrolizabil), cenusa, cloruri, colagen, culoare de iod, densitate, dimensiuni, fructoza, glucoza, grasime de origine lactata, hidrogen sulfurat, impuritati insolubile, indice (iod, peroxid, refractie, saponificare si de aciditate al grasimii), masa neta, nitriti si nitrati, pH, polifosfati, lactoza, punct de topire, raport ( apa/proteina totala, apa/grasime, Ca/P, colagen/proteine, grasime/proteina totala si de maturare), reactie (de contol al pasteurizarii, identificare a amoniacului, Kreis), reziduu sec, substanta uscata, umiditate, volum in ambalaj, zaharina, zer, etc.
  • Metale si nemetale: aluminiu, arsen, cadmiu, crom, cupru, fier, mangan, mercur, nichel, plumb, seleniu, staniu, zinc, etc.
  • Pesticide: pachet pesticide (224 , 520 sau 674), organoclorurate: a-clordan, a-HCH, aldrin, DDT total, decacloro-bifenil, d-HCH, dieldrin, endosulfan, endrin, heptachlor, metoxiclor, tetracloro-m-xilen, etc.
  • Alergeni: alergeni din (alune, lapte, mustar, ou, soia), gluten, lactoza, gliadina, detectia ADN de susan, etc.
  • Micotoxine: aflatoxina ( B1, M1, totale), deoxinivalenol, fumonisine, ocratoxina A, zearalenona, etc.
  • Microbiologice: bacillus cereus, bacterii (aerobe mezofile, anaerobe sulfito- reducatoare, coliforme, lactice mezofile), campylobacter spp., determinarea microorganismelor de contaminare si numarului de bifidobacterii, drojdii si mucegaiuri, enterobacteriaceae, enterotoxine stafilococice A, B, C, D, E, escherichia coli, lactobacillus, listeria monocytogenes, numar total de germeni, pseudomonas spp, salmonella, stafilococ coagulazo-pozitiv, etc.
  • Biologie moleculara: analiza calitativa tripla organisme modificate genetic, analiza speciei: detectarea prezentei urmelor de carne in produse vegetale, determinare cantitativa a laptelui unei specii de mamifere-prima specie, eterminare cantitativa a laptelui unei specii de mamifer-urmatoarele specii, determinarea falsificarii speciei: identificare ADN specific unui tip de mamifere din lapte – prima specie, etc.
  • Alte analize: analize de mediu (COV in ulei brut), acizi organici (formic, citric, tartric, malic, succinic, lactic, acetic, propionic), acrilamida, agenti de ingrosare pe baza de polizaharide, aminoacizi totali, beta-lactams, colesterol, coloranti sintetici, culoare Lovibond, detectarea radiatiilor, dioxine si durani, dioxine si PCB, eritritol, gelatina, grasime de origine non-lactata, hidrocarburi aromatice policiclice, indulcitori: ciclamat, melamina, PCB de tipul dioxinei, polioli (manitol, sorbitol, lactitol, maltitol, izomalt, xilitol), profil de zaharuri: fructoza, glucoza, zaharoza, maltoza, lactoza, radioactivitate, suma de vitamina D2 si Vitamina D3, tocoferol, tricotecene, etc.

Pentru mai multe informatii, puteti lua oricand legatura cu un reprezentant ICA R&D, pentru a va pune la dispozitie toate informatiile necesare si a va indruma in alegerea setului de analize de care aveti nevoie ca apoi  sa va putem face o oferta de servicii potrivite situatiei si produsului dumneavoastra.

Our most common tests & services

Analize, teste, audit, monitorizare.

Analize, teste, audit, monitorizare.

Analize, teste, audit, monitorizare.

Analize, teste, audit, monitorizare.

All our tests & services

Analize, teste, audit, monitorizare.

Analize, teste, audit, monitorizare.

Analize, teste, audit, monitorizare.

Contactati-ne pentru servicii de cercetare si dezvoltare personalizate

Consultanta de specialitate in materie de calitate si siguranta a produselor.

Inspectie si audit de specialitate in domeniul productiei de alimente

Oportunitati de instruire si dezvoltare intr-un laborator cu dotare moderna

Centru stiintific de cercetare si dezvoltare.