Dioxine si pcb

Dioxinele sunt compuși chimici foarte toxici care sunt poluanți organici persistenți (POP). Majoritatea sunt produși secundari ai diferitelor procese industriale, iar în cazul bifenililor policlorurați (PCB) și bifenililor polibromurați (PBB), fac parte din unele amestecuri produse.

Conținutul de dioxine este suma policlorodibenzo-para-dioxinelor (PCDD) și a policlorodibenzofuranilor (PCDF), exprimată în echivalente toxice ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru aplicarea TEF-OMS (factori de echivalență toxică, 1997). Conținutul se exprimă în conținut superior, cu alte cuvinte conținuturile se calculează presupunând că toate valorile elementelor înrudite diferite mai mici decât pragul de detecție sunt egale cu pragul de detecție.

Dioxinele sunt substanţe toxice solubile în grăsime şi, de aceea, se acumulează cu precădere în ţesutul adipos. În plus, ele sunt persistente, iar cele eliberate în atmosferă cu mulţi ani în urmă încă mai fac „victime”, contribuind la expunerea actuală. Şi niveluri foarte mici de dioxine în organism provoacă efecte negative, chiar dacă sunt insesizabile multă vreme.

Pentru că se bioacumulează și au timpul de înjumătățire mare expunerea cronică poate să ducă la consecințe asupra sănătății cum ar fi: disfuncții reproductive, dereglări ale tiroidei, diabet, endometrioză, afectarea sistemului imunitar și a sistemului nervos (central și periferic), sarcom și cloracnee. La concentrații foarte reduse pot fi periculoase. Pe durată îndelungată ele acționează negativ asupra sistemului corporal de imunitate, producând îmbolnăviri grave ale pielii, ale căilor respiratorii, ale glandei tiroide și ale aparatului digestiv. Prin încercări făcute pe animale s-au dovedit și efecte cancerigene.

Cea mai cunoscută dioxină este tetraclorodibenzo-dioxina, – TCDD; așa zisa otravă Seveso (toxină). Numele vine de la gravul accident chimic petrecut la Seveso. Chiar numai o milionime de gram (1/1.000.000) concentrație pe 1 Kg. de greutate corporală poate deveni mortală pentru organism.

Dioxina o dată produsă (generată) și intrată în mediul ambiant, se degenerează (degradează) doar foarte încet, eventual localizându-se în corpul uman sau animal. Totuși cea mai mare parte (90-95%) a împovărării (otrăvirii) unui corp uman se poate face doar prin alimentație cu produse din carne sau produse lactate poluate de dioxină.

Dioxinele iau naștere prin procese de ardere efectuate la anumite temperaturi, unde sunt implicate clorul și carbonul. Se pot da ca exemplu incendiile de păduri sau sau erupțiile vulcanilor. De asemenea, la procesele de producție cu participare de clor, pot fi generate dioxine. Se apreciază că dioxinele iau naștere la arderi cu o temperatură de peste 300 °C, iar la peste 900 °C sunt distruse.

ICA R&D oferă atât servicii de măsurare pentru verificarea emisiilor și a aerului înconjurător, cât și analiza multor matrice diferite, precum: alimente de origine animala sau vegetala, furaje, plante, aer, produse industriale, reziduuri, nămol și apă.

Datorită pericolului POP pentru om și natură, aceste substanțe au fost prezentate în tratatele și directivele naționale și internaționale cu scopul de a reduce la minimum și de a opri circulația acestor poluanți în mediu sau chiar de a interzice fabricarea și utilizarea acestora.

In cadrul laboratoarelor ICA R&D dioxinele sunt analizate în conformitate cu directivele europene acceptate și procedurile certificate sau la cerere în conformitate cu standardele europene. Experții noștri sunt fericiți să discute cerințele care decurg din aceste directive și să sfătuiască cum să le respecte.

Pentru mai multe informatii, puteti lua oricand legatura cu un reprezentant ICA R&D, pentru a va pune la dispozitie toate informatiile necesare si a va indruma in alegerea setului de analize de care aveti nevoie ca apoi  sa va putem face o oferta de servicii potrivite situatiei si produsului dumneavoastra.

Our most common tests & services

Analize, teste, audit, monitorizare.

Analize, teste, audit, monitorizare.

Analize, teste, audit, monitorizare.

Analize, teste, audit, monitorizare.

All our tests & services

Analize, teste, audit, monitorizare.

Analize, teste, audit, monitorizare.

Analize, teste, audit, monitorizare.

Contactati-ne pentru servicii de cercetare si dezvoltare personalizate

Consultanta de specialitate in materie de calitate si siguranta a produselor.

Inspectie si audit de specialitate in domeniul productiei de alimente

Oportunitati de instruire si dezvoltare intr-un laborator cu dotare moderna

Centru stiintific de cercetare si dezvoltare.