Titlul proiectului:Exploatarea biodiversitatii locale de drojdii la producerea vinului”

Acronim: WINEDRYYEAST

Numar proiect: 258 ⁄ 2021

Coordonator proiect: SC ICA RESEARCH&DEVELOPMENT SRL ( ICA R&D)

Director proiect: Doctor MIHAELA BEGEA

Finantat de catre UEFISCDI – Program PN III: Cooperare Europeană și Internațională

Denumirea subprogramului: Subprogramul 3.5 - Alte inițiative și programe europene și internaționaleProiecte EUREKA Tradițional, EUREKA-Cluster, Eurostars

Tip proiect: EUREKA Traditional

Link catre pagina UEFISCDI: www.uefiscdi.gov.ro

Valoarea Buget RO: 1.500.000,00 lei

Cofinantare RO:803.000,00 lei

Valoarea totală a Contractului RO: 2.303.000,00 lei

Data începerii contractului RO: 18.09.2021

Data încheierii contractului RO:  16.08.2024

Data încheierii proiectului (inclusiv perioada de raportare a efectelor economice): 15.08.2027

Componenta consortiului:

Coordonator proiect: SC ICA RESEARCH&DEVELOPMENT SRL (ICA R&D)

Reprezentant legal: Director General, Doctor Alexandru Ionut Ciric

Coordonator: Dr.ing.  MIHAELA BEGEA

Partener 1: S.C. PHARMACORP INNOVATION S.R.L.

Reprezentant Legal:Director Dr.ing.Diana BARBULESCU

Responsabil proiect:  Dr.ing.Diana BARBULESCU

Partener 2: UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETERINARA Reprezentant Legal: Rector: Prof.univ.Dr. Razvan Ionut Teodorescu

Responsabil proiect:Prof.univ.Dr. Razvan Ionut Teodorescu

 

Rezumat proiect

Izolarea, caracterizarea și utilizarea drojdiilor autohtone pentru îmbunătățirea calităților senzoriale ale vinului produs cu soiuri autohtone din podgoria Pietroasa (România), reprezintă principalul obiectiv al prezentului proiect. Fermentarea cu drojdii autohtone, ce determină caracteristicile oganoleptice tipice zonei, poate varia de la un an la altul. Ca urmare, în procesul de vinificare se utilizează inocul de culturi de drojdie activă uscată pură de S. cerevisiae, fapt ce determină o standardizare a florei fermentative în diferitele zone producătoare și o pierdere a singularității vinului. Prima etapă a acestui proiect o reprezintă izolarea în cultura pură a unor tulpini multiple din cadrul speciei S.cerevisiae//non-Saccharomyces, diferite din punct de vedere metabolic (biodiversitate). Drojdiile sunt identificate prin tehnici moleculare (PCR) ce permit identificarea la nivelul tulpinilor a speciei S. cerevisiae/non-Saccharomyces multi-starters.

Studiile se vor desfășura pe parcursul a trei procese de vinificație consecutive, ceea ce determină reprezentarea optimă a biodiversității tulpinilor de drojdii existente în podgoria Pietroasa. Variabilitatea populațiilor de drojdii este foarte mare, dar există tulpini care se remarcă prin abundentă. Acestea vor fi selecționate și păstrate în colecție pentru a testa potențialul enologic la nivel de laborator și la scară industrială. Etapa a doua reprezintă caracterizarea vinurilor rezultate utilizând drojdiile autohtone izolate, analizând toți parametrii indicatori de calitate. La final se realizează o analiză senzoriala cu ajutorul unui nas electronic, comparându-le cu vinurile obținute

cu drojdii selectate comercial. Drojdiile autohtone vor influența diferențierea și complexitatea vinului produs. Astfel, se poate obține o amprenta a zonei viticole printr-un sistem care utilizează biodiversitatea naturală a microorganismelor existente în podgoria Pietroasa.

 

Obiectivele specifice

1. Izolarea, caracterizarea și utilizarea drojdiilor autohtone pentru îmbunătățirea calităților senzoriale ale vinului produs cu soiuri autohtone din podgoria Pietroasa;

2. Obținerea de bio-ingrediente pe baza de biomase de drojdii obtinute din drojdii izolate podgoria Pietroasa;

3. Obținerea de vinuri personalizate aplicand conceptul terroir pentru podgoria Pietroasa;

4. Testarea si caracterizarea vinurilor obtinute.

 

Rezultatele estimate

Prin utilizarea tehnologiilor menționate in proiect, consorțiul va dezvolta două categorii de produse:

-obtinerea de biomase de drojdii uscate obtinute cu drojdii din soiuri autohtone din podgoria Pietroasa la nivel pilot

-obtinerea de vinuri utilizand conceptul terroir, prin fermentatie controlata cu drojdiile obtinute din arealul Pietroasa

Rezultate preconizate

Etapa 1 - Studii preliminare referitoare la selectia noi tulpini de microorganisme (drojdii) din podgoria Pietroasa pentru evaluarea caracteristicilor oenologice -31.12.2021

Etapa 2 - Optimizarea bioproceselor de obtinere a biomaselor de drojdii si a vinului. Diseminare informatii. Diseminare informatii -30.06.2022

Etapa 3 - Scale-up bioprocese la nivel pilot - 30.12.2022

Etapa 4 - Obtinerea de vinuri utilizand conceptul terroir, prin fermentatie controlata cu noi drojdii - 29/12/2023

Etapa 5 - Validarea tehnologiilor privind obtinerea de vinuri utilizand conceptul terroir, prin fermentatie controlata cu noi drojdii - 16/08/2024

EFECTE ECONOMICE:

Etapa 6 - Raportarea efectelor economice 16/08/2025

Etapa 7 - Raportarea efectelor economice 16/08/2026

Etapa 8 - Raportarea efectelor economice 15/08/2027