Titlul proiectului: “Exploatarea biodiversitatii
locale de drojdii la producerea vinului”
Acronim: WINEDRYYEAST
Numar proiect: 258 ⁄ 2021
Coordonator proiect:
SC
ICA RESEARCH&DEVELOPMENT SRL ( ICA R&D)
Director
proiect: Doctor MIHAELA BEGEA
Finantat de catre UEFISCDI – Program PN III: Cooperare Europeană și Internațională
Denumirea subprogramului: Subprogramul 3.5 - Alte inițiative
și programe europene și internaționale – Proiecte
EUREKA Tradițional, EUREKA-Cluster, Eurostars
Tip proiect:
EUREKA Traditional
Link catre pagina UEFISCDI: www.uefiscdi.gov.ro
Valoarea Buget RO: 1.500.000,00 lei
Cofinantare
RO:803.000,00 lei
Valoarea totală a Contractului RO: 2.303.000,00 lei
Data începerii contractului RO: 18.09.2021
Data încheierii contractului RO: 16.08.2024
Data încheierii proiectului (inclusiv perioada de raportare a efectelor economice): 15.08.2027
Componenta consortiului:
Coordonator proiect: SC ICA RESEARCH&DEVELOPMENT SRL (ICA R&D)
Reprezentant
legal: Director General, Doctor Alexandru
Ionut Ciric
Coordonator:
Dr.ing. MIHAELA BEGEA
Partener 1: S.C. PHARMACORP
INNOVATION S.R.L.
Reprezentant Legal:Director Dr.ing.Diana BARBULESCU
Responsabil proiect: Dr.ing.Diana BARBULESCU
Partener
2: UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETERINARA Reprezentant Legal: Rector: Prof.univ.Dr.
Razvan Ionut Teodorescu
Responsabil proiect:Prof.univ.Dr. Razvan Ionut Teodorescu
Rezumat proiect
Izolarea, caracterizarea și utilizarea drojdiilor
autohtone pentru îmbunătățirea calităților senzoriale
ale vinului produs cu soiuri autohtone din podgoria Pietroasa (România),
reprezintă principalul obiectiv al prezentului proiect. Fermentarea cu
drojdii autohtone, ce determină caracteristicile oganoleptice tipice
zonei, poate varia de la un an la altul. Ca urmare, în procesul de vinificare
se utilizează inocul de culturi de drojdie activă uscată
pură de S. cerevisiae, fapt ce determină o standardizare a florei
fermentative în diferitele zone producătoare și o pierdere a
singularității vinului. Prima etapă a acestui proiect o
reprezintă izolarea în cultura pură a unor tulpini multiple din
cadrul speciei S.cerevisiae//non-Saccharomyces, diferite din punct de
vedere metabolic (biodiversitate). Drojdiile sunt identificate prin tehnici
moleculare (PCR) ce permit identificarea la nivelul tulpinilor a speciei S.
cerevisiae/non-Saccharomyces multi-starters.
Studiile se vor desfășura pe parcursul a trei
procese de vinificație consecutive, ceea ce determină reprezentarea
optimă a biodiversității tulpinilor de drojdii existente în
podgoria Pietroasa. Variabilitatea populațiilor de drojdii este foarte
mare, dar există tulpini care se remarcă prin abundentă. Acestea
vor fi selecționate și păstrate în colecție pentru a testa
potențialul enologic la nivel de laborator și la scară
industrială. Etapa a doua reprezintă caracterizarea vinurilor
rezultate utilizând drojdiile autohtone izolate, analizând toți parametrii
indicatori de calitate. La final se realizează o analiză senzoriala
cu ajutorul unui nas electronic, comparându-le cu vinurile obținute
cu drojdii selectate comercial. Drojdiile autohtone vor
influența diferențierea și complexitatea vinului produs. Astfel,
se poate obține o amprenta a zonei viticole printr-un sistem care
utilizează biodiversitatea naturală a microorganismelor existente în
podgoria Pietroasa.
Obiectivele specifice
1. Izolarea, caracterizarea și utilizarea drojdiilor
autohtone pentru îmbunătățirea calităților senzoriale
ale vinului produs cu soiuri autohtone din podgoria Pietroasa;
2. Obținerea de bio-ingrediente pe baza de biomase
de drojdii obtinute din drojdii izolate podgoria Pietroasa;
3. Obținerea de vinuri personalizate aplicand
conceptul terroir pentru podgoria Pietroasa;
4. Testarea si caracterizarea vinurilor obtinute.
Rezultatele estimate
Prin utilizarea tehnologiilor menționate in proiect,
consorțiul va dezvolta două categorii de produse:
-obtinerea de biomase de drojdii uscate obtinute cu
drojdii din soiuri autohtone din podgoria Pietroasa la nivel pilot
-obtinerea de vinuri utilizand
conceptul terroir, prin fermentatie controlata cu drojdiile obtinute din
arealul Pietroasa
Rezultate preconizate
Etapa 1 - Studii preliminare referitoare la selectia noi
tulpini de microorganisme (drojdii) din podgoria Pietroasa pentru evaluarea
caracteristicilor oenologice -31.12.2021
Etapa 2 - Optimizarea bioproceselor de obtinere a
biomaselor de drojdii si a vinului. Diseminare informatii. Diseminare
informatii -30.06.2022
Etapa 3 - Scale-up bioprocese la nivel pilot - 30.12.2022
Etapa 4 - Obtinerea de vinuri utilizand conceptul terroir,
prin fermentatie controlata cu noi drojdii - 29/12/2023
Etapa 5 - Validarea tehnologiilor privind obtinerea de
vinuri utilizand conceptul terroir, prin fermentatie controlata cu noi drojdii
- 16/08/2024
EFECTE ECONOMICE:
Etapa 6 - Raportarea
efectelor economice 16/08/2025
Etapa 7 - Raportarea
efectelor economice 16/08/2026
Etapa 8 - Raportarea
efectelor economice 15/08/2027